Har dyret drukket frostvæske eller spylervæske? Det er giftig! - A-Vet blogg

Inntak av frostvæske

En hund slapper av på en gressplen
Nyttig info før jakt med hund
31. oktober 2018
allergi symptomer hos hund
Hundeallergi
7. mars 2019
Vis alle

Inntak av frostvæske

Katt drikker frostvæske

Liker smaken av frostveske

Minusgradene har meldt sin ankomst og dermed er vi i full gang med å gjøre bilene våre klare for vinteren. Vi fyller på frostvæske, og kanskje søler vi litt så det blir liggende en liten dam under bilen. Mange katter har for vane å drikke ute, men på vinteren er ikke dette like enkelt hvis gradestokken kryper under frysepunktet. Frostvæsken derimot vil bli liggende der i flytende format. Det er fristende av flere årsaker for katter. De synes nemlig det smaker godt!

Frostvæske inneholder etylenglykol og er giftig. Det kan finnes i vindusspylervæske, kjølevæske til motorer, bremsevæske mm. Du tenker kanskje at den lille mengden du sølte umulig kan være nok til å skade et dyr hvis den skulle slikke det i seg? Minste dødelige dose for en katt er helt nede i 1,5ml/kg. Dvs at en katt på ca 4kg bare trenger 6 ml for å få dødelige skader. Til sammenlikning er 1 teskje omtrent 5 ml.

Tidlige tegn på forgiftning

Etylene glykol tas raskt opp i kroppen. Bare 3 timer etter inntak har dyret maks konsentrasjon i blodet. De første tegnene på forgiftning med etylenglykol kan være slapphet, ukoordinert gange og oppkast. Etter denne første fasen kan det virke som at de blir bedre, men dessverre varer det ikke lenge.

Nyreskader

I den neste fasen formes det noe som heter kalsium oxalate krystaller i kroppen, primært i nyrene. Dette påvirker symptomene man ser her. Pga krystallene og skader i nyrene vil produsksjonen av urin være lav. Giftstoffer i kroppen hoper seg opp og vil gi oppkast, diaré og svært nedsatt allmenntilstand. Det er på høy tid å kontakte veterinær!

Brekkmiddel og medisinsk kul

De aller fleste kommer inn på dyreklinkken i de senere stadier av forgiftningen. Diagnosen kan være vanskelig å stille for veterinær fordi man sjelden har observert at katten slikket i seg frostvæsken. Det er vanligere at inntak av hunder er observert av eier. I slike tilfeller kan det kort tid etterpå gis brekkmiddel og medisinsk kull. Symptomene på denne type forgiftning er ikke spesifikke og kan være av svært forskjellig alvorlighetsgrad avhengig av mengde og tid siden inntak. Veterinær vil utføre nødvendig diagnostikk. I første omgang vil det bli gitt symptomatisk behandling. Det vil bli tatt blodprøver, urinprøve og sannsynligvis en ultralydundersøkelse.

Ikke nøl med å ta kontakt

Prognosene er gode hvis man får startet behandling innen 8 timer etter inntak. Derfor er det helt avgjørende at man kontakter veterinær så snart som mulig! Ikke la deg lure av fasen der det ser ut som de er tilbake til normal, la tvilen komme katten til gode. Hvis man ser økt konsentrasjon av nitrogenholdige stoffer i blodet (azotemi) er prognosene dårlig. Har katten sluttet helt å produsere urin er prognosene svært dårlig.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/avet/www.a-vet.no/webroot/wp-content/themes/a-vet/includes/content-single.php on line 259
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.