Heteslag hos dyr - A-Vet Smådyrklinikk

Heteslag hos dyr

En brund hund sitter på en eng av blåklokker
Hvordan takle sommerfarer?
6. august 2019
En Shih tzu går på en sti
Øyelidelser hos Shih tzu
28. april 2020
Vis alle

Heteslag hos dyr

En svart hund sitter i bagasjerommet på en bil

Heteslag hos dyr – gjenkjenn symptomene før det er for sent!

Sommeren er straks her og i den forbindelse vil vi minne om å tenke på dyrenes sikkerhet i varmen. Dyr blir kan raskt overopphetet og enkelte raser er særlig utsatt. Mops, bulldog, shihtzu og andre raser med korte snuter er blant dem man skal passe ekstra godt på i varmen.Det viktigste steget i behandlingen av heteslag er å faktisk gjenkjenne det.

Hunder har ikke svettekjertler på kroppen slik som oss mennesker, bortsett fra noe under potene. Disse svettekjertlene fungerer dårlig til å bli kvitt varme. Hunder peser for å kjøle seg ned i form av såkalt dødrom. Luft passerer luftveiene, men det skjer ingen gassutveksling. Andre risikofaktorer er blant annet overvekt, mye pels og hjertesykdom.

Ha alltid frisk vann tilgjengelig

Dersom man skal drive med høy aktivitet anbefales det å gjøre dette på morgenen eller kveld og ikke når sola står høyest på himmelen. Ha alltid friskt vann tilgjengelig hele døgnet. Den største risikofaktoren er uforsiktige eiere. Hunder forlatt i varm bil er den vanligste årsaken til overoppheting og heteslag hos hunder. 

Tegn på overoppheting er:

  • Voldsom pesing
  • Røde slimhinner
  • Lite respons på innkalling
  • Sikler
  • Oppkast
  • Diaré
  • Feber

Gjenkjenn heteslag

Etter hvert som de blir mer overopphetet vil de få heteslag. Da kan dyret kollapse, miste balansen eller miste bevisstheten. Det viktigste steget i behandlingen av heteslag er å faktisk gjenkjenne det. Deretter kontakter du eller andre tilstede en veterinær mens dere begynner å kjøle ned dyret, men ikke kjøl ned for raskt! Start alltid med å fjerne dyret fra den varme sonen, finn skygge og gjerne et område som er ventilert.

Oppdage heteslag hos hund - liste med symptomer


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/avet/www.a-vet.no/webroot/wp-content/themes/a-vet/includes/content-single.php on line 259
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.