A-Vet Smådyrklinikk - Katter og gress

Katter og gress

Rosa og rødt fyrverkeri
Trygg nyttårsfeiring!
23. november 2020
En katt ligger foran juletrelys
En trygg jul!
15. desember 2020
Vis alle

Katter og gress

Katter og gress: er det skadelig?

Denne uken fikk vi besøk av katten Ursus. Hun var i dårlig form, og matmor kunne fortelle at hun hostet, harket og hadde dårlig matlyst. Hva var galt med Ursus?

Vi tok henne inn for en grundig undersøkelse, og oppdaget raskt et lite gresstrå som stakk ut av det ene neseboret. Ursus fikk bedøvelse, slik at gresstrået kunne fjernes og nesehulen skylles ordentlig. Noen timer senere – utstyrt med både smertestillende og betennelsesdempende medisiner – var Ursus klar til å bli med matmor hjem; litt omtåket, men allerede i bedre form.

Gress kan irritere luftveiene

Noen dyr spiser mye gress. Dessverre har ikke katter de nødvendige enzymene for å kunne fordøye alt gresset, noe som kan føre til at katten kaster det opp igjen – often sammen med hårballer og andre ufordøyde ting som den har fått i seg.

Dette er ikke skadelig i seg selv – problemet starter ved at gress har en tendens til å sette seg fast i kattens nese eller svelg. Hvis katten ikke klarer å kvitte seg med gresset selv, kan det irritere slimhinnene i luftveiene. Over tid kan katten bli dårlig.

Kan du forhindre at katten spiser gress?

Katter gjør stort sett som de selv vil, men du kan forhindre at de spiser gress ved å dyrke det vi kaller for “kattegress”. Dette er en type gress som ikke har mothaker, noe som er årsaken til at vanlige gresstrå ofte blir sittende fast. Har du kattegress lett tilgjengelig, kan du også hindre katten din fra å spise på andre planter og gjenstander som kan være skadelige for dem.

Hos A-Vet Smådyrklinikk får du kjøpt hurtigvoksende kattegress i dekorative keramikkpotter, som blant annet kan benyttes som mat- eller vannskål når gresset er spist opp.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/avet/www.a-vet.no/webroot/wp-content/themes/a-vet/includes/content-single.php on line 259
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.