Se opp for blågrønnalger! - A-Vet Smådyrklinikk

Se opp for blågrønnalger!

En liten valp ligger på fanget til eieren
Ny valp i huset – Hjemme alene
28. august 2018
Vis alle

Se opp for blågrønnalger!

Hund rister seg

Ikke la hunder bade i vann som er farget – de drikker av det!

Det kan være mange årsaker til oppkast og diare hos dyr. En av årsakene som ikke er så kjent er blågrønnalger som lever i innsjøer, brakkvann og sjøvann som hunden får i seg ved å bade eller drikke vannet. Akkurat nå er det mye mer blågrønnalger enn normalt på grunn av varmebølgen på Østlandet i sommer.

Blågrønnalger er egentlig ikke alger, men bakterier som produserer en gift (Cyanotoksiner) som forårsaker symptomer hos både dyr og mennesker. Blågrønnalgene finnes naturlig i jord, luft og vann. Men de kan også blomstre opp i elver, innsjøer og hav.

Hva er symptomene ?

Symptomene avhenger av hvor mye og hva slags algetoksiner/algebakterier hunden har fått i seg.  Små hunder får ofte mer uttalte symptomer enn store hunder.

Allmenn uro og skjelvinger er de symptomene som oftest opptrer først når en hund har fått i seg vann med algetoksiner. En del toksiner kan være svært irriterende for hud og slimhinner.

Symptomer som oppkast eller diaré, i blant med litt blod, kan oppstå raskt etter en algeforgiftning.

Andre symptomer kan være bleke slimhinner, svakhet, respirasjonsbesvær og dårlig koordinasjon som eventuelt kan gå over i kramper. Hunder som utsettes for en større mengde giftalger kan vise symptomer allerede 15-60 minutter etter inntaket eller badet.

 

hund bader i blågrønnalger

 

Kan katt også bli forgiftet?

Kattene forgiftes som regel ikke fordi de bader sjelden og unngår dermed å drikke algevann.

 

Hva kan du gjøre selv?

Det viktigste er at du kommer så fort du kan til dyrlege for behandling.

 

Hva gjør veterinæren?

Hos veterinæren er raskt behandling nødvendig og går blant annet ut på å få bort algene fra huden ved en avspyling eller et bad. Dersom hunden har drukket vann med giftalger, fremkalles eventuelt oppkast hos veterinæren.

Øvrig behandling er intravenøs væskebehandling for å opprettholde sirkulasjonen og  blodtrykket og for å forhindre eventuell sjokkutvikling. Dersom hunden får kramper gis krampestillende medisiner direkte i blodet. Blodprøve analyseres for å få en status på de indre organene, først og fremst lever og nyre.

 

Etterbehandling

Leverens funksjon kan bli nedsatt etter algeforgiftning. Vanligvis anbefales det en kontroll etter en uke uker for å sjekke leveren med en ny blodprøve. Fram til kontrollen bør hunden unngå mosjon og trening.

Dersom hunden har overlevd den akutte krisen etter en algeforgiftning, er prognosen for å bli helt frisk, god.

Lurer du på om du selv kan bade? Unngå det hvis du ser slike fargede belter, flak, klumper eller skum. For å være helt trygg i en innsjø, skal du ifølge Folkehelseinstituttet kunne se bunnen på 1 meters dyp.

 

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/avet/www.a-vet.no/webroot/wp-content/themes/a-vet/includes/content-single.php on line 259
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.