Det kan være mange årsaker til oppkast og diare hos dyr. En av årsakene som ikke er så kjent er blågrønnalger som lever i innsjøer, brakkvann og sjøvann som hunden får i seg ved å bade eller drikke vannet. Akkurat nå er det mye mer blågrønnalger enn normalt på grunn av varmebølgen på Østlandet i sommer.
Blågrønnalger er egentlig ikke alger, men bakterier som produserer en gift (Cyanotoksiner) som forårsaker symptomer hos både dyr og mennesker. Blågrønnalgene finnes naturlig i jord, luft og vann. Men de kan også blomstre opp i elver, innsjøer og hav.
Symptomene avhenger av hvor mye og hva slags algetoksiner/algebakterier hunden har fått i seg. Små hunder får ofte mer uttalte symptomer enn store hunder.
Allmenn uro og skjelvinger er de symptomene som oftest opptrer først når en hund har fått i seg vann med algetoksiner. En del toksiner kan være svært irriterende for hud og slimhinner.
Symptomer som oppkast eller diaré, i blant med litt blod, kan oppstå raskt etter en algeforgiftning.
Andre symptomer kan være bleke slimhinner, svakhet, respirasjonsbesvær og dårlig koordinasjon som eventuelt kan gå over i kramper. Hunder som utsettes for en større mengde giftalger kan vise symptomer allerede 15-60 minutter etter inntaket eller badet.
Kattene forgiftes som regel ikke fordi de bader sjelden og unngår dermed å drikke algevann.
Det viktigste er at du kommer så fort du kan til dyrlege for behandling.
Hos veterinæren er raskt behandling nødvendig og går blant annet ut på å få bort algene fra huden ved en avspyling eller et bad. Dersom hunden har drukket vann med giftalger, fremkalles eventuelt oppkast hos veterinæren.
Øvrig behandling er intravenøs væskebehandling for å opprettholde sirkulasjonen og blodtrykket og for å forhindre eventuell sjokkutvikling. Dersom hunden får kramper gis krampestillende medisiner direkte i blodet. Blodprøve analyseres for å få en status på de indre organene, først og fremst lever og nyre.
Leverens funksjon kan bli nedsatt etter algeforgiftning. Vanligvis anbefales det en kontroll etter en uke uker for å sjekke leveren med en ny blodprøve. Fram til kontrollen bør hunden unngå mosjon og trening.
Dersom hunden har overlevd den akutte krisen etter en algeforgiftning, er prognosen for å bli helt frisk, god.
Lurer du på om du selv kan bade? Unngå det hvis du ser slike fargede belter, flak, klumper eller skum. For å være helt trygg i en innsjø, skal du ifølge Folkehelseinstituttet kunne se bunnen på 1 meters dyp.