A-Vet Smådyrklinikk - Husk røntgen av tennene til hund og katt!

Husk røntgen av tennene til hund og katt!

En spaniel med rød genser poserer i snø
8 tips i kulda!
1. februar 2021
Cockapoo Leo trenger tannregulering
Behøver hunden din tannregulering?
10. februar 2022
Vis alle

Husk røntgen av tennene til hund og katt!

Nærbilde av tennene til en husky

Majoriteten av alle hunder og katter har eller har hatt tann- og/eller munnhuleproblem. Ved å ta røntgenbilder av tennene får vi informasjon som er nødvendig for å gi våre firbeinte pasienter fullgod behandling.

Hevelse rundt øyet

At det er viktig med røntgen av tenner fikk vi virkelig erfare da Tyra kom inn på grunn av en hevelse rundt øyet. Hevelsen forsvant like brått som den var kommet, men dukket opp rundt det andre øyet.

Hun ble undersøkt og hadde tilsynelatende fine tenner. Først når vi tok røntgen av tennene, så vi rotproblemene hennes. Røttene på rovtennene på hver side var oppsmuldret og smertefulle. Se bilde før og etter ekstraksjonen.

Røntgenbilde av tennene til hunden Tyra

Syk og vond tann

Den synlige delen av en tann, kronen, utgjør mindre enn 50% av hele tanna. Det betyr at når vi ser og undersøker en tann har vi kun halve informasjonen vi trenger for å kunne si om den er frisk eller ikke.  Med røntgenbilder av alle tennene og deres røtter får vi sett det som skjuler seg under tannkjøttet og vi kan ta en helhetlig vurdering. En tann som ser frisk ut på ”overflaten”, kan altså være syk og vond.

Noen av problemer vi kan avdekke med røntgen:

  • Rotfrakturer
  • Tannfrakturer
  • Rotabscesser
  • Tannresorpsjoner
  • Beinvevsforandringer

Når vi oppdager en tann som er syk, er røntgen kritisk for behandling og videre oppfølgning, For eksempel er det viktig å se hvordan røttene ser ut for å kunne trekke dem på best mulig måte. Røntgen ved oppfølgning er nødvendig for å kunne si noe om fremgangen i behandlingen. Røntgenapparatet er vår og pasientens beste venn ved tannundersøkelser og behandlinger!

Tanntrekking hos hunden Tyra


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/avet/www.a-vet.no/webroot/wp-content/themes/a-vet/includes/content-single.php on line 259
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.