A-Vet Smådyrklinikk - Ser hunden det samme som oss?

Ser hunden det samme som oss?

En Shih tzu går på en sti
Øyelidelser hos Shih tzu
28. april 2020
En hund graver i sanden på en strand
Kan dyr bli solbrente?
17. juni 2020
Vis alle

Ser hunden det samme som oss?

En brun hund ligger ved siden av en laptop

Ser hunden det samme som oss mennesker, og kan hunden oppfatte TV-bilder?

Hundene ser ikke helt det samme som oss. De har et annet fargespekter og oppfatter bare fargene gult og blått. Rødt blir hvitt eller gult for en hund. En hunds fargesyn kan dermed sammenlignes med et menneske som er fargesvak.

Om du skal kjøpe leker til hunden din er det kanskje lurt å holde seg til gule og blå varianter. En hund ser heller ikke så skarpt som et menneske, men til gjengjeld kan de se bedre i mørke og de har et videre synsfelt enn vi har. Under ser du hundens fargespekter og hvor skarpt den ser.

Hundens fargespekter

hundens fargespekter

Menneskets fargespekter

menneskets fargespekter

Eksempel på skarphet hos mennesker, og  eksempel på skarphet hos hunder

 

Oppfatter hunden TV-bilder?

Så tilbake til spørsmålet om hunden oppfatter TV-bilder. Dagens raske TV som sender mer enn 700 bilder i sekundet oppfattes av hunden. Hunden oppfatter også bevegelse veldig godt, og de ser omtrent det samme som oss, men de har altså et mindre fargespekter og ser mer uklart enn det vi gjør.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/avet/www.a-vet.no/webroot/wp-content/themes/a-vet/includes/content-single.php on line 259
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.