A-Vet Smådyrklinikk - Er veps, brennmanet og padder farlig?

Hvordan takle sommerfarer?

En corgi på en skogssti
Flåtten er her!
14. mai 2019
En svart hund sitter i bagasjerommet på en bil
Heteslag hos dyr
26. februar 2020
Vis alle

Hvordan takle sommerfarer?

En brund hund sitter på en eng av blåklokker

Hvordan takle sommerfarer for din hund eller katt?

I dette innlegget ønsker vi å framheve hvordan du kan takle noen av de farene som din hund eller katt kan utsettes for ute i det gode eller dårlige sommerværet.

Er brennmaneten farlig?

Brennmaneter i Norge er relativt harmløse, men kan føre til ubehag og kløe. Hvis din hund er så uheldig å tygge eventuelt svelge deler av en brennmanet, vil den bli forbigående kvalm, vil ofte kaste opp og i verste fall få en anafylaktisk reaksjon.

Ring og rådfør deg med veterinær om hunden din blir dårlig.

Er veps farlig?

I år er det vepsesommer. Ett eller to stikk er som regel ingen fare for hunden eller katten, men ved flere stikk bør du oppsøke veterinær. Stikk dypt i munnen kan gi åndebesvær så det er viktig å la en veterinær ta hånd om dette.

Symptomer

Det blir en liten hevelse rundt stikket og brodden kan sitte fast i huden. En sjelden gang kan hunden/katten en allergisk reaksjon. Den vil da bli sløv, få pusteproblemer og mister bevisstheten.

Hva kan du som eier gjøre selv?

  • Ta på kaldt vann og sett på en skjerm om hunden begynner å klø.
  • Bruk gjerne Xylokain-salve på stikkstedet.
  • Kontakt veterinær om hunden blir dårlig.

Er padder farlig?

En padde kan skille ut et giftig sekret som inneholder bufonin flere steder på kroppen, særlig fra de store kjertlene bak øynene. Bufoninsekretet er giftig, smaker vondt og vil føre til brekninger, kløe, irritasjon, ubehag og stor utsondring av slim. På grunn av giftstoffene i huden har padder få naturlige fiender. Når en voksen padde føler seg truet, vil den ikke hoppe unna slik en frosk gjør. Den vil blåse seg opp for å se stor ut, og heller gå rolig.

Få dyr spiser padder. Enkelte ildere spesialiserer seg på paddejakt. De flår dyret før de spiser det for å unngå å få i seg giften.

Symptomer

En hund som slikker på en padde, vil bli uvel og kvalm noen timer. Giften er ikke farlig for hunder

Er det noe du som eier kan gjøre?

Du trenger ikke å oppsøke veterinær. Hunden kommer seg av seg selv etter noen timer.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/avet/www.a-vet.no/webroot/wp-content/themes/a-vet/includes/content-single.php on line 259
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.