Øyelidelser hos Shih tzu - A-Vet Smådyrklinikk

Øyelidelser hos Shih tzu

Heteslag hos dyr
February 26, 2020
Ser hunden det samme som oss?
April 30, 2020
Vis alle
Shih tzu

Øyelidelser hos Shih tzu

Shih tzu er en kjempesøt liten hund som bedårer alle med sine mørke øyne og beskjedne størrelse, dessverre er den disponert for mange øyelidelser som kan føre til kronisk irritasjon og smerte.

Shih Tzu er også en ekstrem brachycephal rase. Brachycephale raser er raser som har forkortet overkjeve og nese. De har grunn øyehule gjerne med prominente øyne. Brachycephale raser er Mops, Engelsk Bulldog, Boxer, Pekingeser, Fransk Bulldog, Lhasa Apso, Shih Tzu, Boston terrier and Perserkatt.

Disponert for mange øyelidelser

På grunn av det ekstremt korte hodet /snuten og de konsekvensene det fører til anatomisk, er Shih Tzuene og de andre brachycephale hundene disponert for mange øyelidelser som kan føre til kronisk irritasjon og smerte. Brachycephal okulært syndrom sees hos alle brachycephale raser.

De kan ofte ha en kombinasjon av ulike lesjoner i øynene som:

 • Utstående øyne ( Exoplthalmos)
 • For lange øyelokk (Macropalpebrae)
 • Redusert evne til å lukke øyet helt (Lagophtalmos)
 • Inrullet nedre øyelokk (Medial entropion)
 • Hår fra nesefolden legger seg på cornea (Nesefold trichiasis)
 • Feilstilte øyehår (Distichiasis)
 • Lav tåreproduksjon og eller dårlig tårekvalitet
 • Pigmentøs betennelse i hornhinnen (Keratitt)
 • Langtids irritasjon av hornhinnen (Keratopathy)
 • For stramt øyelokksligament
 • Rennende øyne.
 • ( Maggs et al 2008)

Unngå rennende øyne

Ekstreme brachycephale hunderaser som Shih Tzu er også sårbare for skader på øyeeplet ved normal aktivitet samt prolaps av øyeeplet som følge av at øyet ligger grundt. (Mould 1993, Bedford and Jones 2001). Dessverre er erfaringen at enkelte eiere la hunden gå med irriterte, rennende øyne over lang tid uten å oppsøke veterinær fordi de tror og har hørt av andre at de normalt har rennende øyne. Og når hunden til slutt viser uttalte symptomer på smerte, kan det være for sent med medikamentell behandling. Uten behandling av de ulike lidelsene som fører til brachycephalt okulært syndrom, vil vi kunne få irritasjon av cornea og omliggende vev og det vil forårsake konstant diskomfort, smerte og i enkelte tilfelle blindhet. Langtids-irritasjon på hornhinnen forårsaker sår (ulcerasjoner) med uttalt smerte, (Renwick 1996), arrdannelser, pigmentering og blindhet. Enkelte ganger kan øyet rupturere.

Oppsøk veterinær hyppig

Kirurgisk behandling kan hjelpe. De siste årene er det utviklet en spesiell operasjonsmetode for hunder med utstående øyne som følge av stramme ligament -metodikken har gitt gode resultater. Ellers er det viktig å fjerne feilstilte øyehår som irriterer, eller forminske en nesefold dersom den fører til kronisk irritasjon på øynene. Til tross for kirurgiske inngrep vil nok mange Shih Tzuer allikevel behøve å gå på hyppige besøk hos veterinær for lokalbehandling av øynene. Andre arvelige øyelidelser på Shih Tzu er PRA- progressiv retinal dystrofi, katarakt- fortetninger i linsen og vitreusdegenerasjon. Disse øyelidelsene kan oppdages ved øyelysing.

Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.