A-Vet Smådyrklinikk - Røntgen av tenner

Røntgen av tenner

8 tips i kulda!
February 1, 2021
Vis alle

Hvorfor det er så viktig med røntgen av tennene til hunden og katten din!

Majoriteten av alle hunder og katter har eller har hatt tann- og/eller munnhuleproblem. Ved å ta røntgenbilder av tennene får vi informasjon som er nødvendig for å gi pasientene fullgod behandling.

Hevelse

At det er viktig med røntgen av tenner fikk vi virkelig erfare da Tyra kom inn pga en hevelse rundt øyet. Hevelsen forsvant like brått som den var kommet , men dukket opp rundt det andre øyet.

Hun ble undersøkt og hadde tilsynelatende fine tenner. Først når vi tok røntgen av tennene, så vi rotproblemene hennes. Røttene på rovtennene på hver side var oppsmuldret og smertefulle. Se bilde før og etter ekstraksjonen.

Syk og vond tann

Den synlige delen av en tann, kronen, utgjør mindre enn 50% av hele tanna. Det betyr at når vi ser og undersøker en tann har vi kun halve informasjonen vi trenger for å kunne si om den er frisk eller ikke.  Med røntgenbilder av alle tennene og deres røtter får vi sett det som skjuler seg under tannkjøttet og vi kan ta en helhetlig vurdering. En tann som ser frisk ut på ”overflaten”, kan altså være syk og vond.

Noen av problemer vi kan avdekke med røntgen:

  • Rotfrakturer
  • Tannfrakturer
  • Rotabscesser
  • Tannresorpsjoner
  • Beinvevsforandringer

Når vi oppdager en tann som er syk, er røntgen kritisk for behandling og videre oppfølgning, For eksempel er det viktig å se hvordan røttene ser ut for å kunne trekke dem på best mulig måte. Røntgen ved oppfølgning er nødvendig for å kunne si noe om fremgangen i behandlingen. Røntgenapparatet er vår og pasientens beste venn ved tannundersøkelser og behandlinger!

Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth Bjørnestad
Elisabeth er veterinær og innehaver av klinikken. Hun er autorisert øyelyser og har spesialkompetanse innen øyekirurgi. I tillegg har Elisabeth etterutdanning i indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd. Akuttmedisin er et felt Elisabeth brenner ekstra mye for. Hun er også autorisert til å utstede kneleddsattester for Norsk Kennel Klub.