Kneleddsattester - A-Vet Smådyrklinikk

Kneleddsattester

Kneleddsattester

Patellaluksasjon er en tilstand hvor kneskålen (patella) sklir ut av sin faste plass på lårbenet. Lidelsen er vanlig hos flere raser, og den 15. august 2013 startet Norsk Kennel Klubb med sentral registrering av lidelsen.

Vi skriver ut patellaattester

Kun veterinærer som har avtale med NKK om å skrive patellaattester kan utføre undersøkelsen for innleggelse av resultatet i DogWeb. Elisabeth Bjørnestad  er autorisert til å utstede kneleddsattester.

Eier må ha med seg ferdig utfylt skjema fra NKK for å få utstedt attest hos veterinærer.

Patellastatus

For følgende raser er det innført krav om kjent patellastatus ved registrering av valper i NKK:

  • Chihuahua korthåret og chihuahua langhåret (f.o.m 01.01.2016)
  • Bichon havanais (f.o.m 01.04.2016)

Undersøkelsen må være gjort ved minimum 12 måneders alder. Ved bruk av utenlandske hunder: kopi av hundens patellaattest må vedlegges registreringsanmeldelsen, og resultatet fra denne attesten vil bli lagt inn i DogWeb for enkelte spesifiserte land (som Sverige) som har identisk undersøkelsesrutine som Norge. For andre land kan resultatet ikke legges inn i DogWeb, men kan gjelde som «kjent patellastatus» for registrering av valper. Det kan søkes om dispensasjon for bruk av utenlandske hunder. En begrunnet søknad sendes NKK som forespør raseklubb før vedtak fattes. Det gis generell dispensasjon ved bruk av frossensæd som er frosset før restriksjonen trådte i kraft og hvor hunden ikke lenger er i live.

Videre lesning kan gjøres på NKK sine hjemmesider